2013. július 20., szombat

Befőzés


Házi tartósítás - Előkészületek 
Néhány szó a romlásról: A fizikai romlás általános okozói: fény, hőmérséklet, levegő páratartalma. Védekezés: sötét, száraz, hűvös helyen történő tárolás. 
Kémiai romlás: Ízromlás, idegen szagátvétel. Védekezés: légmentes zárás, levegő eltávolítása. 
Mikrobiológiai romlás: parányi, szabad szemmel nem látható élősködők, un. mikroorganizmusok által okozott elváltozás. Pl. baktériumok, gombák. Védekezés: hőkezeléssel (csírátlanítás, fagyasztás) 
A tartósítás műveletei: termés átválogatása, csak az egészséges darabokat használjuk fel. A kiválogatott zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossuk át. Az üvegek alapos tisztítása, lúgos mosás, bő vízzel történő, gondos öblítés, szárítás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...